Selecteer een pagina

Plus koenders

gaat voor led in koeling

Laatst hebben wij een mooi voorbeeld meegemaakt van hoe ondernemers elkaar kunnen helpen een stap voorwaarts te maken. Voor de Plus Koenders supermarkt in Eibergen heeft LDR de LED verlichting voor de koelvitrines mogen leveren. Uitgangspunt hierbij was uiteraard het verminderen van het stroomverbruik om zo een positieve bijdrage te leveren aan het milieu en ook om kosten te besparen. Achteraf blijkt ook nog eens dat de getoonde producten veel beter en aantrekkelijker gepresenteerd worden in de vitrines.

Het vermogen dat de oude tl lampen vroegen was ruim 1000 watt, met LED is dat ongeveer de helft geworden! Door 24 lampen te vervangen, die ieder 5096 uur per jaar branden, ontstaat een besparing van enkele honderden euro’s en 1305 kg minder co2 uitstoot. De terugverdientijd van de investering komt daarmee nog geen 3 jaar.

Allemaal blij kun je dan zeggen. Een leuke extra beloning binnen dit project is de toewijzing van ZO2Z award aan Koenders. De supermarkt is als beste Supermarkt van Gelderland geëindigd in deze landelijke competitie. De deelnemende bedrijven worden beoordeeld op ondernemerschap, marketing, bedrijfseconomisch rendement, vernieuwing en sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.

Natuurlijk heeft LDR maar een kleine bijdrage aan de dit succes kunnen leveren. Maar alle beetjes helpen. Zeker wanneer we nadenken over de mogelijkheden die er nog liggen op vele plaatsen in Nederland. Heel veel supermarkten gebruiken nog ouderwetse TL’s in hun vitrines. Dit heeft mede te maken met het feit dat veel vitrines nog steeds standaard geleverd worden met TL’s en dat ombouwen vaak gezien wordt als lastig en kostenverhogend. De opdracht bij Koenders toont aan dat binnen enkele jaren de investering terugverdiend is. Het ombouwen bij Koenders was ook erg eenvoudig. Per situatie dient dat wel vooraf bekeken te worden omdat er veel kwaliteit verschillen zijn binnen het installatiewerk in vitrines.

Keer op keer komen wij er achter dat de kennis over verlichting in het algemeen en LED in het bijzonder, niet erg groot is. Over alle misverstanden en de praktijken van de dozenschuivers hebben wij al eerder geschreven.

Het blijft voor de ons een interessante uitdaging om steeds opnieuw met onze klanten te bepalen wat de kennis is, welke behoefte er welke doelen men voor ogen heeft. Alleen wanneer deze vragen beantwoord zijn, kunnen we het beste resultaat realiseren.

 

Oude verbruik

Huidig verbruik

%

Totale besparing