Overgaan op LED een slimme zet?
De jeugd heeft de toekomst en het onderwijs speelt daarin een cruciale rol. Om met de aangeboden stof ook daadwerkelijk aan de slag te kunnen, dienen leerlingen zich optimaal te kunnen concentreren. Onderzoek toont aan dat de jeugd door de combinatie van internet, televisie, games en smartphones makkelijker overprikkeld wordt. De symptomen zijn dan vaak rusteloosheid en minder concentratie. De overstap naar LED verlichting binnen scholen en kennisinstituten zou zo maar eens de slimste stap kunnen zijn!
Verbetering van concentratie, gedrag en leessnelheid.
Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat LED verlichting een zeer gunstige invloed heeft op de lengte van de spanningsboog. Ook heeft het een aantoonbaar positief effect op het concentratievermogen en het gedrag van leerlingen. Scholieren en studenten lezen sneller en maken minder fouten. Leerlingen van de Universiteit van Twente scoorden gemiddeld 8,7% hoger op een concentratietest. Na een maand zelfs met 13,6%.
De leessnelheid van de 166 studenten van het Academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf steeg met 35%. Zij lazen gemiddeld 1051 woorden in een bepaald tijdsbestek t.o.v. van de 780 woorden die ze bij een conventionele lichtbron lazen. Op concentratieniveau waren de resultaten helemaal opmerkelijk te noemen. Het aantal fouten daalde met 45%! Aan de andere kant toont het onderzoek ook dat de hyperactiviteit met 76% daalde als een rekenprobleem werd opgelost bij LED verlichting.
Spectrale verdeling van licht.
De positieve eigenschappen heeft LED verlichting o.a. te danken aan de spectrale verdeling van het licht. Deze verdeling lijkt het meest op het spectrum dat ook het daglicht vertoont. Vooral de aanwezigheid van blauw licht in het korte golf lichtspectrum heeft een grote invloed op ons biologisch systeem. De aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt dan onderdrukt. Uiteindelijk is men daardoor beter bij de les en energieker.
Energiezuinig.
Maar de voordelen op het prestatiegebied zijn niet de enige voordelen. De juiste LED oplossingen zijn namelijk zeer energiezuinig. Allereerst realiseert men een besparing tussen de 60-80% op de energienota omdat het opgenomen vermogen (wattage) dramatisch naar beneden gaat. In combinatie met daglichtsensoren (die de verlichting dimmen als er voldoende natuurlijk daglicht binnenkomt) en aanwezigheidsdetectors (die de verlichting uitschakelen als het klaslokaal leeg is) lopen de besparingen nog hoger op. Hierdoor ontstaat binnen grotere projecten financiële ruimte die weer ingezet kan worden voor het primaire proces: goed onderwijs aanbieden.
Nog meer voordelen.
Verlichting gaat aanzienlijk langer mee (besparing op het onderhoudsbudget)
Milieuvriendelijk dankzij een reductie op de CO2 uitstoot
Lagere warmte ontwikkeling en de kosten van koeling tijdens de zomerse dagen
Een zeer hoge lux opbrengst en hoge kleurechtheid
Voor sportlokalen zijn de Europese richtlijnen eenvoudig te behalen
Een rekenvoorbeeld.
De investering in LED verlichting voor een middelgroot voortgezet onderwijs ligt op ongeveer € 70.000,00. De besparing op de energienota is circa € 20.000 per jaar. De terugverdientijd komt daarmee op drie jaar als we ook de besparing op de onderhoudskosten meenemen. Scholen hebben in tegenstelling tot bedrijven geen recht op de bekende subsidies die door het Rijk beschikbaar zijn gesteld. In sommige gevallen is er binnen de gemeente een subsidievoorziening aanwezig.
Iwan Kreft
LDR Lighting