Selecteer een pagina

Begin deze maand hebben wij in Het Hof van Eckberge in Eibergen weer eens aan een beurs deelgenomen.

Beurzen zijn voor ons altijd een goede gelegenheid om met de bezoekers te bespreken waar hun vraagstukken op het gebied van verlichting liggen. Uiteraard is het ook een uitgelezen kans om onze nieuwe producten te tonen aan het publiek.

In de vele gesprekken die we gevoerd hebben, komen een paar zaken naar voren. Op de eerste plaats worden mensen aangenaam verrast over de prijzen die wij hanteren wanneer bijvoorbeeld halogeenlampen geruild worden voor Led lampen. Op de tweede plaats merken wij dat vrijwel alleen het voordeel energiebesparing bekend is, terwijl er nog zo veel meer voordelen zijn.

Retrofit.

Dit woord komt nog niet voor in de Dikke van Dale! Ten onrechte want als je de Engelse vertaling goed leest, begrijp je dat het om zinnige zaken gaat: “het achteraf toevoegen van een component aan het systeem om de emissies te verlagen ”. Voor ons betekent retrofit dat je in de bestaande armatuur een nieuwe Led lamp kunt plaatsen. Plug & play waar direct mogelijkheden ontstaan om energie te besparen en dus ook op het gebied van co2 emissie goede zaken te doen! De terugverdientijd van de meeste Led lampen bedraagt slechts een tot enkele jaren terwijl de levensduur tientallen jaren is! Overigens komt er nieuwe regelgeving wat betreft halogeenlampen; vanaf 2016 zijn halogeenlampen verboden binnen de EU.

Led is elektronica.

Dat klinkt in sommige oren wel eens als gecompliceerd maar in feite ontstaan daar juist vele voordelen door. Zo is het mogelijk door gebruik te maken van een speciale App op je smartphone de verlichting van een kantoorpand of stal te regelen. Op afstand kan men controleren of de gewenste lichtopbrengst voldoende is en men kan bepaalde delen van de totale verlichting afstemmen aan de echte behoefte. Ook is het vrij eenvoudig om te bepalen wat de daadwerkelijke besparingen zijn en welke ruimte er meer of minder licht vragen. Zo hebben wij een oplossing voor sportvelden ontwikkeld waarbij, door weer gebruik te maken van de mobiele telefoon, het systeem weet dat de werknemer geautoriseerd is en zij/hij de verlichting krijgt die bij de werkzaamheden van dat moment hoort.

Wat hebben wij geleerd?

Als producent en techneut denk ik heel snel in oplossingen. Ik zie een probleem of hoor een vraag en ga direct aan de slag om een oplossing te bieden. Bestaat die nog niet binnen ons assortiment dan overleg ik met onze fabriek en presenteer razendsnel een oplossing. Hierbij ga ik dan soms voorbij aan de vraag waarom een mogelijke opdrachtgever deze vraag stelt. Led verlichting is naast een bron van bijvoorbeeld energiebesparing, veiligheid en gebruiksgemak steeds vaker een hulpmiddel om invloed te hebben op de beleving van een ruimte. Led helpt om exact de juiste hoeveelheid licht in de juiste kleurwarmte op de juiste plaats te krijgen. Effectief daar waar het nodig is en sfeervol op plekken waar de gevoelswaarde en beleving van de ruimte van belang zijn. Door meer door-te-vragen bij mijn opdrachtgevers kan ik veel beterde echte behoefte achterhalen en invullen. Zo ontstaan win-win situaties dus.