Selecteer een pagina
Onze eigen designlamp bij buropoint

Onze eigen designlamp bij buropoint

Omdat wij regelmatig licht vraagstukken beantwoorden voor Buropoint, kwamen zij met de vraag of ik iets kon doen om de lamp die zij boven de balie hadden wat meer design te maken. Ze wilden een strakke design lamp hebben. Iets wat meer van deze tijd is.

Wij zijn er mee aan de slag gegaan en kwamen tot een eigen ontwerp waarbij er geen stroomdraden zichtbaar zijn. Geen uitstekende delen. Geen groot opvallend voorkomen, maar een strak minimalistisch design met een zeer mooie uitstraling waar de klant zeer blij mee is.

Het is een zeer licht armatuur zodat het midden op een systeemplafond gemonteerd kan worden zonder dat er schade aan de platen ontstaan.

 

Kerst (led) verlichting In Eibergen

Kerst (led) verlichting In Eibergen

Wandelend door de winkelstraten van Eibergen kan ik het niet laten om steeds naar boven te kijken, zeker in de avonduren.

Dat komt natuurlijk allemaal omdat wij namens de ondernemers van Eibergen de feestverlichting hebben mogen ontwerpen en leveren.

Ieder jaar weer was het een enorm tijdrovende klus om de bestaande verlichting weer geschikt te maken om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de winkelbeleving in de feestmaanden. Ruim 500 lampen zijn ieder jaar weer defect en vele handen zijn nodig om hier weer verlichting in te brengen.

Het straatbeeld wordt sterk bepaald door het karakter van de armaturen, dat wil men dan ook graag behouden. Helaas past niet ieder led lampje in het bestaande armatuur. In onze fabriek hebben wij daarom een nieuwe lamp ontwikkeld die ook nog eens een lange levensduur heeft. Eenvoudig hebben de vrijwilligers dit najaar de lampen vervangen. Voor het laatst: volgend jaar is het gewoon uitrollen en ophangen, deze lampen gaan jaren mee.

Een andere reden om tot vervanging over te gaan is het feit dat conventionele verlichting zeer veel stroom vraagt. Voor het centrum van Eibergen is dat bijna 30.000 Watt. De nieuwe verlichting heeft een vermogen van 1 watt per lamp, de vervangen lampen waren 10 watt. Zoals je buiten kunt zien, brand de 1 watt led verlichting zelfs feller. Uiteindelijk is er een besparing van 25.000 Watt.

De bijna 3000 nieuwe led lampen hebben een terugverdientijd van amper 3 jaar (bij continu gebruik). Als je ook nog de kosten voor het vervangen van de defecte oude lampen mee telt, is de terugverdientijd waarschijnlijk nog geen twee jaar bij continu gebruik.

Zo zit Eibergen er voor de komende jaren weer warmpjes bij.

Ingang1 Eibergen kerstverlichting Marktplein Eibergen kerstverlichting Uitgang1 Eibergen kerstverlichting

 

Zwembad met led

Zwembad met led

Een klant is een zwembad aan het aanleggen. Hierin zouden 2 x 12V 300W lampen komen om het zwembad te verlichting bij duisternis. De klant heeft aan ons gevraagd of wij iets konden maken om dit grote verbruik weg te nemen.
Wij kwamen met een tekening van een lamp die er hetzelfde uitzag, alleen maar 40W verbruikt i.p.v 300W. Er is hierbij WEL een verschil in lumen (lichtsterkte). Na wat berekeningen is er een verlies van 1300lumen. Dit was voor de klant acceptabel omdat het bijverlichting voor duisternis moest zijn en het was niet nodig om het hele zwembad als een lichtbundel op te lichten.

Een ander nadeel van deze 300W lampen is dat het aantal Ampere ERG hoog is (25 Ampere). en daarom een speciale kabel nodig heeft om deze lampen te voeden. Dan komt er nog een hele grote trafo aan te pas on de lampen te voorzien van elektra.
Bij de lampen die wij hebben gemaakt heeft een laag aantal Ampere (3,33 Ampere) en kan door een normale 230V kabel. Alleen dit verschil is al over de lengte van 18 meter 189 euro voor alleen de kabel. De voeding is ook een zeer grote omdat deze veel Ampere aan moet kunnen. Ook dit is een hoog kostenplaatje. Al met al is de klant bijna net zo duur uit als met onze led variant als met de 300W versie. Alleen is onze verlichting een stuk zuiniger.

specificaties van de 300W lamp.

12V
300W
3800 lumen
speciale kabel (4 x 20mm kwadraat kabel x 18meter per ader van ongeveer 3 euro per meter= 4×18 mtr x 3 euro.)
voeding 600W 12V.

 

specificaties van de 40W lampen

12V
40W
2500 lumen
normale 230V kabel (3 aderig voor ong. 1,50 per meter.)
watervaste voeding (ong. E60 euro)

 

De lampen zijn al besteld bij de fabriek en komen rond woensdag 13 juli binnen. Er worden dan foto’s van gemaakt en gepost.

Iwan

 

[Update 15 augustus 2011]
De lamp is gemaakt en geleverd. Bij het monteren kwamen we er achter dat er achter de originele lamp een uitstekend/steunend deel aan de achterkant van de lamp zat die er voor zorgde dat deze steun had aan de achterkant. Onze lamp heeft dat niet. Dit gaan wij oplossen door met onze 3D printer (die nu in aanmaak is) een ABS ring te printen die de uitstekende delen kunnen nabootsen. Dit zijn details die wij normaal van de klant aangereikt krijgen om het volledig te maken, aangezien wij de klant dit niet hebben verteld en de klant niet weet hoe een par56 er normaal uit ziet moeten we dit nu zo oplossen. Er komen foto’s van het eind resultaat.

onze par56 zwembad led lamp

originele par56 zwembad lamp

 

[Update 23 maart 2012]

het heeft een winterseizoen geduurd, maar het zeil is er af en we kunnen de lampen installeren.

Hier de foto’s.
Er komen nog foto’s bij nacht.

onze par56 zwembad led lamp

onze par56 zwembad led lamp

onze par56 zwembad led lamp

zoals eerder vermeld zaten er bij onze 1e versie lampen geen glasrand. Omdat onze 3d printer nog niet af is hebben we een 2e set besteld. Onze 2e versie heeft de steun stukjes wel, na het gemeld te hebben bij de fabriek.
Nu passen de lampen goed en zijn vandaag geinstalleerd.