Selecteer een pagina

Appels en peren

In de dagelijkse praktijk komen wij vaak hardnekkige misverstanden tegen. Vooral wanneer het om de kleurbepaling van Led verlichting gaat. Wat voor de één warm wit is, is voor de ander een kille lichtbron. Voldoende licht en de juiste kleur hebben alles te maken met de ruimte waar de armaturen geplaatst worden en met het gebruikt ervan. Zo zal bij productpresentaties de hoeveelheid licht, uitgedrukt in Lumen en de kleur, uitgedrukt in Kelvin, essentieel zijn om de producten volledig tot hun recht te laten komen. Het karakter en de beleving van producten dienen voor de klanten herkenbaar te zijn. Daar baseren zij hun aankoop voor een groot gedeelte op. Sfeerverlichting om ook de omgeving, bijvoorbeeld die van de showroom, prettig te maken kan vaak met indirecte verlichting of vrijstaande armaturen geregeld worden.

 

schaal_van_kelvin

 

Omdat wij met z’n allen nog lang de mogelijkheden van Led niet goed genoeg kennen, hanteert LDR-lighting (voorheen Ledreus) bovenstaande kleurentabel. Door deze consequent toe te passen, worden teleurstellingen voorkomen. Daarnaast maken wij voor veel projecten een lichtberekening en vaak ook een lichtplan. Vooraf weet men dan dat het licht daar komt waar het ook echt nodig is en ook nog eens in de juiste sterkte en kleur. Geregeld kunnen bestaande lichtbronnen een-op-een vervangen worden door Led lampen. Soms biedt een ander armatuur een betere oplossing. Aan de keuze hiervoor liggen er (bij projecten) een heldere berekening met terugverdientijd en een investeringsplan ten grondslag.

Een 50 watt halogeen spot heeft naast een hoog energieverbruik een brede spreiding en zoals bekend is het een harde maar doffe licht bron. Een Led lamp zal een vergelijkbare opbrengst hebben met slechts enkele watts vermogen die ook nog eens veel scherper en gerichter de ruimte verlicht.

Om de keuze nog eenvoudiger te maken beschikken wij over een monster- en testkoffer waarin onze meest gangbare lampen op locatie getest kunnen worden, de echte lichtwaarde en het energieverbruik kunnen dan gemeten worden. Onze online calculatiemodule stelt ons in staat om snel een eerste berekening van de investering te maken.

 

Waar draait het om?

In de toekomst zal het steeds meer om de powerfactor (PF) gaan; deze factor kan maximaal 1 zijn en wordt objectief gemeten. Vermogen zal in watts blijven en de term JV zal het stroomverbruik in een jaar aangeven. De kleur temperatuur (zie het schema) wordt in graden Kelvin uitgedrukt. De lichtsterkte per oppervlakte eenheid (zoals m2) van een lamp wordt in het aantal Lux uitgedrukt en in Lumen wordt de hoeveelheid licht uitgedrukt die alle richtingen straalt. Al met al blijft het voor de leek een oerwoud aan terminologieën en ligt de verwarring op de loer. Daar wordt door sommige leveranciers helaas ook ‘handig’ gebruik van gemaakt. Met als gevolg niet alleen verwarring maar vaak ook een teleurstellend eindresultaat.

Naaste het leveren van de best mogelijke oplossing in Led willen wij vooral een bijdrage leveren aan het ontrafelen van deze verwarring die er binnen ‘verlichtingsland’ te vaak is.

LDR-lighting (voorheen Ledreus) is adviseur, ontwerper en producent van slimme Led oplossingen.