Selecteer een pagina

Soms kom je pas aan nieuwe toepassingen en kansen in de markt als je gewoon aan een college ondernemer vraag wat zijn of haar specifieke problemen zijn. Waar krijg jij als ondernemer nu hoofdpijn van en wat speelt er binnen jouw branche?

Zo kwamen wij min of meer per toeval in contact met een gespecialiseerd auto spuitbedrijf in Twente. Altijd nieuwsgierig naar de leuke en minder leuke kanten van iemands vak vroeg ik hem hoe het gaat in de autospuiterij. Over de omzet geen klagen gelukkig, was het antwoord maar waar ik wel ziek van word, zijn al die onderbrekingen die ik dagelijks heb als de verlichting in de cabine weer eens niet goed functioneert.

Verlichting is ons vak en we schieten dus al snel diep in de inhoud. Zijn Tl armaturen vallen regelmatig uit omdat de bedrading niet echt goed meer is en er binnen de spuitcabine sprake is van constante nevel van spuitdampen. Niet alleen ben je dan veel tijd en geld kwijt aan het vervangen van de buizen maar ook de energiekosten zijn aan de hoge kant. Een ander probleem is eigenlijk ook de kans op explosies dankzij de bijna permanente aanwezigheid van deze spuitnevel.

Al met al voor ons weer voldoende aanleiding om ons verder te verdiepen in de wereld van de spuitcabines. Dat er in een dergelijke omgeving voldoende en goed licht dient te zijn, spreekt voor zich. Maar dat wij dankzij het lage voltage waarop LED lampen branden het risico op explosie bijna kunnen uitsluiten, was ook voor ons een verrassend inzicht.

Zoals als bij nieuwe toepassingen gaan wij aan het testen en maken een proefopstelling op locatie. Al binnen twee dagen bleek dat de gebruikszekerheid van de cabine met meer dan 45% toenam. De cabine is nu bij wijze van spreken 24 uur per dag en 7 dagen per week geschikt voor gebruik. Het energiegebruik meten wij met onze digitale (intelligente) meetapparatuur en is nu al ruim met 55% gedaalt. Deze verbruikscijfers samen met de vervangingswaarde van conventionele Tl’s invullen in onze calculator en dan blijkt dat er een terugverdientijd op de investering is van minder dan twee jaar. Daarin nemen we nog niet eens de verloren productietijd en kosten van de installateur mee!

De installatie van 24 Volt LED verlichting is namelijk ook nog eens zeer eenvoudig. Vanuit slechts enkele voedingen (trafo’s) die we buiten de cabine plaatsen worden de armaturen voorzien van stroom. Dankzij de eenvoudige bekabelingswijze is de installatie eigenlijk kinderlijk eenvoudig en dus ook zeer prijsgunstig. Een bijkomend voordeel voor deze ondernemer is ook dat de armaturen het mogelijk maken om een aanvraag in te dienen voor een de Energie Investerings Aftrek (EIA). Hier subsidieert onze overheid voor een deel het gebruik van LED verlichting .

Al met al loont het dus om je in gesprekken met collega ondernemers vooral te laten verassen door de eigenaardigheden die iedere branche vertoont.