Selecteer een pagina

Spuitcabine met laagvoltage ledtl

Nogal wat schadeherstelbedrijven en autospuitenrijen hebben een of meerdere problemen in hun spuitcabine. Zo werden wij gevraagd om eens te komen kijken bij een schadeherstelbedrijf in de Achterhoek. De lampen vallen daar vaak één voor één uit en kunnen ook niet eenvoudig worden vervangen. De vraag kwam bij ons te liggen aangezien als er iets veranderd moest worden en men over wilde stappen op Led verlichting. Overigens was mijn opdrachtgever niet overtuigd of dat allemaal wel mogelijk is na zoveel jaren met deze ellende te hebben gewerkt.

Ter plaatse hebben wij de situatie beoordeeld. Het probleem zit hem in de techniek die wordt gebruikt bij conventionele tl lampen. Het bleek dat in elke tl bak in de spuitcabine voor iedere tl lamp een eigen vsa (voorschakel apparaat) nodig is. Deze waren ook nog eens zeer slecht gesoldeerd  waardoor de printplaatjes steeds kapot gingen en er zelfs een gevaarlijke situatie ontstond..De oplossing

Samen met onze installateur adviseren wij voor om inderdaad alle lampen te vervangen door  Led-TL lampen op een laag voltage, zonder dat daar verdere techniek / elektronica in verwerkt zit. Verder is het voor de bedrijfszekerheid van belang  om alle elektronica buiten de cabine te plaatsen. Spuitnevel zal daardoor geen invloed hebben op het functioneren van de verlichting. Een bijkomend voordeel is dat de verlichting explosieveilig is.

De oude situatie bestond uit 52 lampen van ieder 58 Watt in de kleur cool white. Na een berekening volstaan slechts 44 Led-TL’s die ook nog eens meer en beter gespreid licht opleveren.
Ze gaan van een verbruik van  ongeveer 2700 Watt naar een nieuw verbruik van ongeveer 1200 Watt.

Werkzaamheden

Uit alle bestaande bakken is nu de (veelal defecte) elektronica verwijderd en is de bestaande bekabeling relatief eenvoudig aangepast voor zwakstroom. Het is hierbij van belang dat er gemarkeerde plussen en minnen op de bakken komen. De bakken werken namelijk maar op 1 manier.

Binnen drie dagen is de defecte elektronica vervangen, de bestaande bekabeling aangepast, de nieuwe trafo’s  geplaatst boven de afzuiging en zijn ook de bestaande bakken met nieuwe leds bedrijfsklaar.

Resultaat

Led levert meer en beter licht en het stroomverbruik daalt per direct. De installatie is nu absoluut storingsvrij dankzij de In de spuitcabine gemaakte 4 groepen die op externe trafo’s aangesloten zijn in een geventileerde kast die boven op de spuitcabine ligt. Er kan nu zonder vervelende onderbrekingen worden gewerkt in goed verlichte en explosieveilige spuitcabine.

 

Technische details per Led-TL

Voltage: 24Volt kleur temp: 6500K
Wattage: 28W RA: 90
Amperage: 240mA Type: LRTL141-T8-240KWH (aangepast)
Power Factor 0.98
Terugverdien tijd Drie en een half jaar (incl. installatiekosten)

 

 

 

[table id=12 /]

 

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

25 juli 2014

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.